Българската православна църква почита църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се

...
Българската православна църква почита църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се
Коментари Харесай

Патриарх Неофит на Възнесение: Всеки от нас да прибавя за себе си нови съкровища на небесата

Българската православна черква почита църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва постоянно в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден. В продължение на 40 дни след Своето възкресение Христос неведнъж се явявал пред учениците си и ги наставлявал. Разяснявал им истината за царството Божие.

Българският патриарх Неофит направи особено послание за Възнесение Христово.

Той показва вяра, че в негово лице, както при именитите му прародители, връзките сред България и Обединеното кралство ще се ускоряват

Днес, на четиридесетия ден след славното Възкресение на нашия Господ Иисус Христос, Църквата уважава и чества Неговото Възнесение в небесата, откъдето Той бе пристигнал, с цел да приведе и нас там, освобождавайки ни от прегрешението, тлението и гибелта. Ето за какво, на този ден ние още един път възпяваме дивното Божие домостроителство за нас и нашето възмездие, и избавление. В събитието на Възнесението виждаме пълнотата на Божията обич и венеца на Христовото богочовешко дело - въздигането на в миналото падналата в прегрешението, а в този момент към този момент обожена човешка природа, към Царството на Светлината, отдясно на Отца - там, където, съгласно Божия креативен проект, е нейното изначално предопределение. Това споделя в обръщението си за Възнесение Христово Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, оповестиха от Българската патриаршия.

" Днес Господ се възнася в небесата, с цел да отвори за всички нас затворените в миналото врати на Царството небесно и да разреши на всекиго, който изповядва Неговото име и пази избавителните Му заповеди, да се въздигне там, където отвека ни чака любящият и всеопрощаващ Небесен Отец. Там, където ни чака Онзи, Който от Своята обич сътвори света и индивида и - още веднъж от любовта Си - проводи в падналия в прегрешението и тлението свят Своя Единороден Син, "... та всякой, който има вяра в Него, да не погине, само че да има живот безконечен " (Йоан 3:15), споделя българският патриарх.

Делегацията ще се води от Старозагорския митрополит Киприан

Негово Светейшество отбелязва, че в този ден вътрешният ни поглед и сърцата ни са отправени нагоре, към висините, където, дружно със светия първомъченик и архидякон Стефан, и ние виждаме " небесата отворени и Сина Човечески да стои отдясно на Бога " (Деян. 7:56). Както Сам Той беше предсказал това в дните на земното Си служение, когато сподели на учениците: " занапред Син Човеческий ще седне отдясно на Божията мощ " (Лука 22:69). Както беше писал за Него в античните дни и боговидецът, когато пророкува: " Рече Господ Господу моему: седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти " (Пс. 109:1).

В обръщението си към нацията за 3 март той косвено ни напомня и за войната в Украйна

" С Възнесението Си Господ Иисус Христос извърши и последното, предсказано за Него слово, и подпечата цялото Свое, изкупително и избавително за нас и за целия свят, дело, за което беше и пратен от Своя Небесен Отец. Възнесе се на небесата: там, където е нашето същинско небесно Отечество, с цел да подготви място за всички нас - вярващите в Него и участниците в Неговия Нов Завет с човечеството, и още един път да ни утвърди в истината, че след Неговото всепобедно Възкресение към този момент и за нас няма гибел, а живот безконечен ", споделя патриарх Неофит.

Той разяснява, че по тази причина и през днешния ден Църквата, и цялото създание ликуват, виждайки Твореца на света и всичко съществуващо да се възнася като Богочовек в дома на Отца, само че не, с цел да ни остави сиротни, а с цел да извърши и последното Си заричане, като ни изпрати Утешителя, Духа на Истината, посредством Когото и съгради Своята Църква. В нея живеем и се спасяваме и до през днешния ден, знаейки че след Спасовото Възкресение и Възнесение на небесата за нас там също е приготвено място, тъй като такава е Неговата свята воля: " да бъдете и вие, дето съм Аз " (Йоан 14:3).

" Нека живеем почтени за това велико Божие снизхождение към нас, като в дните на земния си живот се уподобяваме от ден на ден на Господа, с цел да можем да бъдем и ние участници в Неговото Възкресение и популярност. Да носим кръста си и, следвайки заръката Му (Мат. 6:20), всеки от нас непрекъснато да прибавя за себе си нови и нови съкровища на небесата. Там, където с обич ни чакат нашият Господ, Неговата Пречиста майка и всички просияли в светост Божии угодници ", споделя Негово Светейшество.

" Като извърши избраното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в популярност, Христе Боже наш, без по никакъв начин да се отлъчваш, само че като пребъдваш непрестанно, викаш на тези, които Те обичат: Аз съм с вас и никой не може да е срещу вас " (Кондак, гл. 6).

Благодатта и мирът на Възнасящия се на небесата Господ и Спасител наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", насочва своето благословение българският патриарх Неофит.

Спасовден е професионален празник на хлебари, водачи и цветари. Имен ден честват Спас, Спаска, Спасена и други

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР